İstanbul Medipol Üniversitesi Kavacık Kampüsü’nde Rektörlüğe bağlı İstanbul Medipol Üniversitesi Tıbbi Araştırma Merkezi (MEDİTAM), uluslararası etik standartlara uygun şekilde ve en ileri teknolojik sistemler ile deney hayvanlarının üretimi, bakımının sağlanması ve bünyesindeki donanımlı laboratuvarlarda deney hayvanlarının hem bilimsel araştırma hem de eğitim amaçlı kullanılmasını amacıyla kurulmuştur.

Merkez, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden 30.10.2013 tarih ve 091 numaralı “Sıçan, Fare, Transgenik Fare, Tavşan, Axolotl(amfibi), Zebra balığı ve Japon balığı gibi farklı türlerdeki laboratuvar hayvanlarında Üretici/ Kullanıcı/ Tedarikçi Kuruluşlara mahsus çalışma izni” almıştır.

Tıbbi Araştırma Merkezi başta Üniversitemiz olmak üzere yerli ve yabancı üniversitelerdeki lisansüstü programlarda yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin araştırmalarını ve tezlerini yürütebilmeleri, öğretim üyeleri ve elemanlarının gözlem, deney, proje, araştırma ve çalışmalarına olanak sağlaması açısından gelişmiş bir altyapı ve teknik destek sunulmaktadır.

Merkez bünyesinde düzenlenecek Sertifika eğitim kursları, Seminerler ve konferanslar, deney hayvanları ile çalışmalara yeni başlayan öğrenci ve genç akademisyenlerin gelişimine, lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim amaçlı deneyler ile teorik bilginin pekişmesine olanak sağlamaktadır.

Merkezde alanına göre spesifik donanım içeren laboratuvar ve odalar araştırmacıların kullanımına sunulmuştur. Bunlar; Davranış ve Ağrı Laboratuvarı, Genel ve Özel prosedür Odaları, Transgenik Hayvan Araştırma Laboratuvarıdır.

Birimin amaçları

• Tıp alanındaki deneysel araştırmalara gerekli desteği sağlayacak her türlü altyapıyı kurmak ve çalıştırmak.
  • Kendi bünyesinde ulusal ve uluslararası düzeyde yaygın etkisi yüksek olan projeler, yayınlar ve ürünler üretmek. Yeni bilgiler üreterek fakültelerin araştırmalarına ve ulusal laboratuvar hayvanları bilimine katkı sağlamak.
  • İstanbul Medipol Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (İMÜ-HADYEK ) ile işbirliği içinde çalışmak ve gerektiğinde birimde yapılacak çalışmaları birlikte denetlemek.
  • İMÜ-HADYEK ile birlikte “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası” kurslarını ve özel eğitim programlarını organize etmek.
  • İleri teknolojik altyapıya sahip MEDİTAM, laboratuvar hayvanları için gerekli: sıcaklık, nem, ışık periyodu, ses izolasyonu, iklimlendirme ile standart çevresel koşulları sağlamak.